Hemoroid (Basur) Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
Hemoroid hastalığının kesin bir nedeni olmamakla birlikte, ortaya çıkmasına zemin hazırlayan birçok faktör bulunmaktadır:
- Kronik kabızlık veya kronik ishal
- Gebelik
- Dışkılama alışkanlığının bozulması
- Sürekli ıkınmak, tuvalette uzun zaman geçirmek
- Ağır yük kaldırmayı gerektiren bazı işler ya da egzersizler
- Beslenme alışkanlığındaki düzensizlikler(aşırı alkol, baharat, acı vb. tüketilmesi)
Hemoroidin, makatta ağrı, sancı, yanma, kanama, akıntı gibi belirtileri olabilir. Ayrıca dış hemoroidlerde makatta ele kitle gelmesi de belirtiler arasındadır.
Basur Neden Meydana Gelir?
Basur hastalığı rektumun alt kısmında artan basınç sonucu buraya bağlı damarların şişmesiyle ortaya çıkar. Tuvalete çıkarken zorlanma, sürekli ağırlık kaldırma, tuvalette çok uzun süre oturma kronik ishal ya da kabızlık, obezite, gebelik ve yanlış beslenme basuru tetikleyebilir.
Basur Ne Gibi Hastalıklara Yol Açar?
Kanama, çoğu zaman dışkıda zorlanma ve ıkınmadan dolayı oluşur. Ender de olsa kan kaybının kronik hale gelmesi, demir eksikliğine bağlı kansızlığa sebep olabilir ve halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, anal kaşıntı gibi sorunlara sebep olabilir.
Hemoroid Ağrısı Nerelere Vurur?
Hemoroid yapılarının makat yani anüs bölgesinde oluşur ve ağrı bu bölgede görülür. Aynı zamanda karın bölgesinde de ağrı görülebilir.
Basur Stresten Olur mu?
Stres ve psikolojik faktörler diğer pek çok hastalığın kaynağı olduğu gibi hemoroid rahatsızlığının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır. Bu yüzden stresten uzak durmak önerilir.
Basur Tamamen Geçer mi?
Basur başlangıç evresinden dördüncü evreye kadar medikal tedavilerle iyileştirilebilir. Tamamen iyileşme görülmez ama şikayetler hayat kalitesini düşürmeyecek kadar azalır.
Basur Halsizlik Yapar mı?
Basurda ıkınma ve dışkıda zorlanma kanamaya neden olabilir. Bu kanama kronikleşirse halsizlik baş ağrısı ve yorgunluk görülebilir.